Rumah Ronald McDonald di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah Bakal Beri Sejuta Senyuman

Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC Malaysia) telah selesai membina Rumah Ronald McDonald (RMH) yang ke-empat di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS) dan ia bakal dibuka tidak lama lagi. Pada satu majlis yang diadakan pada 16 Ogos di RMH ini, Dato’ Azmir Jaafar, Presiden RMHC Malaysia secara simbolik menyerahkan kunci rumah kepada Dr Marcus Netto, Pengarah Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah.

Rumah ini, yang juga merupakan RMH pertama seumpamanya di Malaysia Timur, mempunyai 14 bilik keluarga yang lengkap dengan dapur dan ruang makan, bilik dobi, ruang rehat, bilik permainan kanak-kanak, dan juga surau. Sebanyak RM3.6 juta telah dilaburkan untuk pembinaan rumah ini, hasil sumbangan syarikat-syarikat korporat dan para pelanggan McDonald’s. Tujuan utama pembinaan rumah ini adalah untuk memberi tempat penginapan yang selesa kepada keluarga yang kurang berkemampuan semasa anak-anak mereka menjalani rawatan perubatan di hospital.

Selain Rumah Ronald McDonald di Sabah ini, terdapat tiga lagi RMH di Malaysia iaitu di Hospital Canselor Tuanku Muhriz Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur; Hospital Tunku Azizah, Kuala Lumpur; dan Hospital Universiti Sains Malaysia, Kelantan.

Harapan kami adalah agar lebih ramai akan turut menyumbang kepada RMHC, untuk membolehkan kita terus memperkuatkan usaha membantu kanak-kanak Malaysia.RMH Online Booking