Rumah Ronald McDonald di Hospital Canselor Tuanku Muhriz Universiti Kebangsaan Malaysia Sambut Ulang Tahun ke-20

Pada 22 Ogos 2019, Rumah Ronald McDonald (RRM) di Hospital Canselor Tuanku Muhriz Universiti Kebangsaan Malaysia (HCTM-UKM) telah menyambut ulang tahun yang ke-20. Majlis sambutan ulang tahun tersebut telah disempurnakan oleh YABhg. Tun Dr. Siti Hasmah Mohd Ali, isteri Perdana Menteri Malaysia, dimana beliau juga telah mengimbau kenangan merasmikan pembukaan Rumah Ronald McDonald ini pada tahun 1999.

 

Sejak ia ditubuhkan, hampir 1,300 keluarga pesakit pediatrik dari seluruh negara telah menginap di rumah ini. Sebagai rumah penginapan dalam hospital yang pertama di rantau ASEAN dan di Malaysia, kewujudan RRM oleh Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC Malaysia) ini telah banyak membantu meringankan beban keluarga pesakit pediatrik yang perlu menjalani rawatan di HCTM-UKM.

 

RRM di HCTM-UKM ini diwujudkan hasil sumbangan pelbagai pihak termasuklah orang awam dan syarikat-syarikat korporat. Sehingga kini, rumah ini telah melalui penaiktarafan dan penambahbaikan sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2004 dan 2014, juga hasil sumbangan dari rakyat Malaysia yang prihatin melalui tabung sumbangan RMHC Malaysia di semua restoran McDonald’s di seluruh negara dan melalui tajaan terus.

 

Kerjasama rapat pihak RMHC Malaysia dengan pelbagai pihak termasuklah syarikat-syarikat korporat, badan-badan bukan kerajaan dan individu-individu yang telah sedikit sebanyak memberi keceriaan kepada keluarga dan pesakit kanak-kanak yang menggunakan kemudahan di rumah ini. Selain wang tunai, pihak RMHC Malaysia turut menerima pelbagai jenis sumbangan berupa barangan seperti bahan makanan kering dan basah, barangan keperluan harian dan lain-lain lagi.

Fakta Ringkas Rumah Ronald McDonald, HCTM-UKM

  • Bilangan bilik tidur: 19 (boleh memuatkan 19 keluarga dalam satu-satu masa)
  • Bilangan katil: 57 katil
  • Kemudahan lain yang disediakan: Ruang makan, ruang istirahat, surau, dapur, bilik dobi, bilik & taman permainan, perpustakaan, mini gym  dan bilik komputer
  • Aktiviti menarik yang dijalankan: Hari keluarga, kelas masakan sihat, kelas kecerdasan, sambutan hari jadi untuk pesakit kanak-kanak serta sambutan-sambutan perayaan


RMH Online Booking